Alles voor de kick. Je kent ze wel, stoere en onverschrokken mannen en vrouwen die alles durven, van hoogtepunt naar hoogtepunt gaan en lijken te leven op adrenaline. We vinden ze over het algemeen woest aantrekkelijk maar oh wat is het gevaarlijk hier verliefd op te worden.
Falend Ego
Hoe houden ze dit vol en waarom is het zo moeilijk hen echt te bereiken. Het contact is passievol en brengt je tot grote hoogte maar de echte verbinding blijft uit. De kans is groot dat je te maken hebt met iemand met een falend ego. Even beginnen bij het begin.
Het ego, betekent in de letterlijke betekenis “ik”. Het woord “ego” gebruikt men algemeen voor de identificatie van het zelf met een onjuist denkbeeld.
De ontwikkeling van het ego begint in de kinderjaren. Zonder hier nu diep op in te gaan is het voor nu belangrijk om te benoemen dat het ego een reactie is. Een reflex tot zelfbescherming.
Zelfvertrouwen maakt het ego kleiner
Iemand die voor jouw gevoel over jouw grens gaat roep je terug, jouw ego staat dit namelijk niet toe. Waar de grens ligt verschilt van mens tot mens. We noemen dit vaak het hebben van een groot of een klein ego. Jan Geurtz, Nederlands schrijver en leraar Tibetaans boeddhisme, stelt dat op het moment dat jij je in een onzekere situatie begint, jouw ego opspeelt om je hiertegen te beschermen.
Kort door de bocht genomen betekent dit dat je met een groot zelfvertrouwen een stuk relaxter op situaties kan reageren. Jouw ego houdt zich koest. Je handelt uit ratio en niet uit emotie. Hierdoor heb je oog voor de reden van een ander en overzie je de gehele situatie.
Hé Hallo?!
Een simpel voorbeeld: Je komt op straat iemand tegen die je kent. Hij zegt je gedag maar loopt je daarna gewoon voorbij. De onzekere kant van mij (mijn ego) treedt op. Hoezo loopt hij mij zomaar voorbij? Wie denkt hij wel niet wie hij is? Of, wat heb ik fout gedaan dat hij mij voorbij loopt? Allemaal negatieve gedachtes die me alleen maar meer onzeker maken.
Mijn zelfverzekerde kant denkt: ach, hij zal wel druk zijn. Of, wat schattig, hij is te verlegen om mij aan te spreken ;)
Het ego treedt op als we ons onzeker voelen, het wil ons verdedigen en beschermen tegen deze gevoelens.
Gevoelsarmoede door falend ego
Sommigen van ons drukken deze onzekere gevoelens weg, mannen meer dan vrouwen. Ze schakelen daarmee hun ego uit, we spreken dan van een falend ego. Met het wegdrukken van gevoelens ontstaat een zogenaamde gevoelsarmoede waardoor je een beetje afstompt en onverschillig wordt. Om dit te compenseren en soms wel iets te voelen gaan we op zoek naar kunstmatige gevoelens, ook wel kicks genoemd. Alles voor de kick omdat je anders niets meer voelt. Spanning en sensatie worden beleefd door gevaarlijke sporten en activiteiten of desnoods door chemische middelen. De gevoelsarmoede wordt hiermee alleen niet vervuld, sterker nog: ze wordt alleen maar groter met alle gevolgen van dien. Voordat je verbinding kan krijgen met iemand met een falend ego, zal hij of zij eerst in contact moeten komen met zichzelf en de onzekere gevoelens durven toelaten. Een spannend en precair proces maar absoluut haalbaar. Iemand moet zich veilig voelen bij je en langzaam het gevoel toelaten. De grootste kick kan dan gehaald worden uit een mooi samenzijn, een goed gesprek, een heftig liefhebben en de parachute of andere middelen kunnen in de kast blijven.
Comentarios