Een hele aannemelijke stelling, maar hoe rijmt dit met onvoorwaardelijk liefde? Want als je hetzelfde terug moet krijgen als wat je geeft, dan is de liefde hiermee toch voorwaardelijk geworden? Mogen we in de liefde verwachten dat we terugkrijgen wat we geven?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we hem anders stellen: ‘Wat moet je zaaien om te kunnen oogsten?’
Wat kost het jou om te geven en wat levert het je op? Eigenlijk een simpele kosten - baten analyse, maar als het om de liefde gaat is dit helaas niet uit te tekenen in getallen. Om deze analyse toch te kunnen maken vraag ik mezelf af: ‘Doe ik dit uit angst of liefde?’
Angst-Liefde kompas
Psycholoog Jentien Keijzer gebruikt in haar werk vaak het ‘angst-liefde kompas’ welke gebaseerd is op een boodschap uit het boek: ‘Een ongewoon gesprek met God’ van Neale Donald Walsh. Daarin stelt hij:
“Al ons persoonlijk handelen komt op het diepste niveau voort uit een van deze twee emoties: liefde of angst. Elke gedachte, emotie of daad is gebaseerd op een van deze twee. Er bestaat geen enkele andere motivatie en alle andere ideeën zijn slechts variaties op een van deze twee thema’s”.
Ga maar eens bij jezelf na als je een keuze maakt. Doe je dit omdat je het leuk vindt, omdat je het echt wil? Of doe je dit omdat je bang bent dat er anders iets (niet) gebeurd?
Een prachtig voorbeeld dat Jentien Keijzer geeft is:
Stel je voor, je stuurt je geliefde een bericht met daarin de woorden: “Ik hou van je”. Wat is dan eigenlijk jouw motief? Stuur je deze woorden omdat je graag iets terug wilt ontvangen? Wil je even checken of je geliefde hierop ingaat? Zoek je bevestiging? Of wil je je geliefde gewoon iets geven, wil je delen hoeveel liefde jij voelt?
Is geven leuker dan krijgen?
In een leven samen zijn de taken feitelijk nooit 50-50 verdeeld, de juiste vraag om jezelf te stellen is dus waarom jij iets doet. Om het wat duidelijker te maken vergelijk ik het ook wel met het geven van een cadeau. Als je een cadeau voor iemand koopt en je vindt iets super passends en origineels, dan is het eigenlijk leuker om iets te geven dan te krijgen.
Dit is ook hoe het in de liefde werkt. Iedereen verdient te ontvangen wat hij/zij geeft, het liefst zelf een beetje meer. Echter, je ontvangt pas wat je geeft als je geeft uit liefde. Als het jouw intrinsieke motivatie is om iets te doen om jij dat zelf echt wil doen, dan ligt het nooit aan een ander dat jij moet doen wat je doet en voelt het niet als geven. Dan is het geven van een cadeau aan de ander, eigenlijk ook een cadeau aan jezelf.
En dan is de liefde die je neemt, gelijk aan de liefde die je maakt.
Of zoals Paul McCartney het zo prachtig verwoordde: ‘In the end, the love you take is equal to the love you make’.
Heb je veel liefde te geven maar ben je niet samen met iemand? Neem eens vrijblijvend contact op, misschien kan ik je helpen het eens in een andere hoek te zoeken.
Comments